Rabo del Toro - Långkok på Oxsvans

När vi var i Malaga och "frossade" i det spanska köket så bad vi oftast om restaurangens specialité. Den kvällen fick vi in en himmelskt god maträtt; "Rabo del Toro", oxsvansgryta. I köttdisken här i Sverige är oxsvansen ofta styckad i lagom stora bitar, bara att slänga ner i karotten med alla smaskiga tillbehören, in med karotten i ugnen och vänta, vänta och vänta lite till, för att framåt kvällen sätta tänderna i det godaste goda ....

Den här rätten blir bäst om den får lång tid i ugnen, ställ in den i ugnen på morgonen och njut av den ca 8 timmar senare.

Det här är enbart receptet på Oxsvansgrytan, gott till grytan är ugnsrostade rotfrukter, eller bara en läcker matig sallad.
Lycka till !

Detta behövs för 4 personer:

  • 2 kg oxsvans
  • 2 stora finhackade lökar
  • 6 klyftor finhackad vitlök
  • 1 stor finhackad morot
  • 1 röd finhackad paprika
  • 1 grön finhackad paprika
  • 1 stjälk finhackad stjälkselleri
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk paprika
  • 2 lagerblad
  • 3 hackade anjovisfiléer
  • 1 generös knippe örter, t ex timjan, rosmarin och/eller oregano
  • 1 knippe hackad bladpersilja
  • 2 nejlikor
  • 4 stora, solmogna finhackade tomater
  • 2 dl rödvin
  • 2 msk brandy
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • Salt efter tycke och smak

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Hetta upp olivoljan eller rapsoljan i en stekpanna, fräs löken och vitlöken, tillsätt morot, paprika och selleri, i samma olja, stek grönsakerna i någon minut. Lägg därefter grönsakerna i karotten.
  • Om inte oxsvansen redan är delad, dela den i bitar vid lederna.
  • Salta och peppra bitarna.
  • Hetta därefter upp mer olivolja eller rapsolja i stekpannan och fräs svansbitarna tills de får en fin, mörkbrun färg.
  • Lägg därefter köttbitarna i karotten med de frästa grönsakerna, örter, persilja, vin och brandy.
  • Dra ner ugnstemperaturen till 110 grader.
  • Ställ in karotten i ugnen med locket på. 
  • Efter ca 4 timmar, smaka av med salt och peppar.
  • Efter ca 3 timmar. ta upp oxsvansbitarna. Mixa eller sila såsen, allt efter tycke och smak, och reducera mörka såsen som kan påminna om smält choklad, till önskad konsistens.